Ποια δράση σού ταιριάζει;

Κλιμακτιβισμός, επίπεδο: expert!

Αν δεν αναλάβουμε κλιματική δράση, πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο;!

Συγχαρητήρια! Δες εδώ μερικές ακόμη ιδέες δράσης και εμπλοκής και, το σημαντικότερο, επικοινώνησε μαζί μας, έχουμε πολλά να συζητήσουμε! 😉

Θέλεις να ξεκινήσεις δράση για το κλίμα, που υπερβαίνει τα μέτρα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ατομικό επίπεδο, ή σε επίπεδο ομάδας/φορέα Εδώ, δεν υπάρχει όριο. Ξεκινάς από τη γειτονιά και τον δήμο και φτάνεις…στα Ηνωμένα Έθνη! Είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό, με πολλές επιλογές γιατί, είπαμε, σε όλα τα επίπεδα δράσης μπορεί να εντοπιστεί σύνδεση με την κλιματική κρίση. Αλλά οι πολλές επιλογές μπορούν να είναι και χαοτικές και αυτό από μόνο του να αποτελεί αντικίνητρο για ανάληψη ή ενίσχυση της κλιματικής δράσης. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε λίγη τάξη στο χάος:

1. Βήμα πρώτο

Κινήσου ανάλογα με την θεματική προτεραιότητα και τα ενδιαφέροντα του φορέα σου και ξεκίνησε εντοπίζοντας τι συνδέει τη μέχρι τώρα δράση (και τα κοινά προτεραιότητας) σας, με την κλιματική κρίση. Ψάξε για παραδείγματα, καλές πρακτικές, success stories που ήδη υπάρχουν εκεί έξω. Για βοήθεια και έμπνευση σε αυτό, δες εδώ.

2. Βήμα δεύτερο

Αφού εντοπιστούν τα σημεία που τέμνεται η δράση σου με την κλιματική κρίση, είναι ώρα να απαντήσεις στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα: Τι θέλω να κάνω; Τι μπορώ να κάνω; Τι με συμφέρει να κάνω; Ποια τα δυνατά μου σημεία και οι αδυναμίες μου, τι βάζω στο τραπέζι; Σε τι επίπεδο θέλω/μπορώ να ασκήσω πίεση; Μπορώ να σχεδιάσω/υλοποιήσω αυτόνομη κλιματική δράση ή χρειάζομαι συμμάχους; Και ποιοι σύμμαχοι θα είναι αυτοί; Θα ψάξω σε αυτούς με τους οποίους έχω ή είχα συνεργασία, αλλά θα επεκταθώ και σε χαρτογράφηση και προσέγγιση νέων συμμάχων; Διατίθεμαι να διερευνήσω την προστιθέμενη αξία από την προσέγγιση νέων συμμάχων; Με τι τύπο φορέων θέλω να συνεργαστώ; Θέλω να έχει η δράση/δράσεις μου τοπικό/περιφερειακό/εθνικό χαρακτήρα; Τι είδους δράση θέλω/μπορώ να αναλάβω; Θέλω να έχω την πρωτοβουλία νέας δράσης ή να συμμετέχω σε κάτι που ήδη υπάρχει;

3. Βήμα Τρίτο

Εχοντας αναλογιστεί όλα τα παραπάνω, προσδιορίζεις το επίπεδο εμπλοκής που είναι επιθυμητό και ρεαλιστικό, στην παρούσα φάση. Μπορεί να είναι:

4. Βήμα Τέταρτο

Βρες συμμάχους και χτίσε συνεργασίες! Θα βρεις, στο απεριόριστο πεδίο συνδέσεων της κλιματικής κρίσης με όλες τις εκφάνσεις της ζωής και δράσης όλων μας, το σημείο δικής σου παρέμβασης. Όποιο και αν είναι το επίπεδο και η ένταση της δράσης σου, κανέν@μας δεν μπορει να τα καταφέρει μόν@σε αυτή την προσπάθεια. Πρεπει να ενώσουμε χέρια, ταλέντα, γνώσεις. Δεν θα είναι εύκολο, μιλάμε για μια μετάβαση που μοιάζει τεράστια, ίσως και ανέφικτη. Αλλά δεν έχουμε άλλη εναλλακτική πέρα από το να το δοκιμάσουμε. Το διακύβευμα δεν είναι ο πλανήτης, αυτός έχει περάσει και χειρότερα και τελικά επιβιώνει με κάποιο τρόπο. Το διακύβευμα είναι ολόκληρη η ανθρωπότητα, το δικό μας αύριο. Και, θέλοντας και μη, είναι στο χέρι όλων μας. 🎶🎉 Επική μουσική τέλους! 🎶🎉.

Έχεις απορίες/προτάσεις;

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του

The Alliance Working Group has developed project proposals in support of a pandemic recovery that is truly “Green and Just.” Currently, we are refining our ideas and assessing their feasibility. Next steps:

  • Select the best proposals and implement them in collaboration with outside experts, scholars, beneficiaries, government authorities, etc.
  • Map Greek civil society (including NGOs, universities, grassroots groups, and communities directly impacted by the issues) to identify synergies and develop new fruitful partnerships.
  • Hold officials accountable for properly implementing the Greek National Recovery Plan.

Interventions Under Development

  • Pathways to more sustainable agriculture and entrepreneurial opportunities for farmers
  • Green and Plentiful Housing
  • Healthy People, Healthy Planet
  • Learning from the Pandemic
  • Bracing for climate refugees
  • Sustainable Urban Development